26 Şubat 2015 Perşembe

ENIGMA - THE IMITATION GAME (2014) | Bilenadamlar Eleştiri

http://bilenadamlar.blogspot.com.tr/2015/02/enigma-imitation-game-2014-bilenadamlar.html
    Bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri, hayal edip yapabilen insanlar vardır..
    The İmitation Game- Enigma karmaşık ögeleri bünyesinde barındıran farklı bir yapım olmuş. Savaşın kaderini etkileyen bir grup matematikçinin çalışmaları üzerine kurulu gerçek yaşamdan kurgulanmış belgesel tadında bir film.

    Hikaye, İkinci Dünya Savaşı döneminde Birleşik İngiltere Krallığı topraklarında yaşanıyor. Dönem Alman istihbaratının en önemli şifreleme tekniği olan Enigma'nın deşifre olması durumunda savaşın son bulacağına inanan İngiltere sahip olduğu en iyi matematikçileri bir araya getirip bu işin üstesinden gelmelerini istiyor. Bu dahiyane ekip günlük şifreleri kırmak için çabalarken, kendini ekipten soyutlamış zeki ve kibirli profesör Alan Turing (Benedict Cumberbatch) ise bu şifreleri düzenli olarak çözebilecek bir makina inşa etme çabasındadır. Tabii olarak dışlanmak, anlaşılamamak ve ötekileştirilmek Turing'in kaderi olacaktır. Filmde Turing'in başarıya ulaşma çabası ve Joan Clarke (Keira Knightley)ın da yardımlarıyla karakterindeki büyük değişimleri gözlemliyoruz. Kendini hapsettiği bencillik duygusundan arınıp, ekibiyle bütünleşme yoluna giren Turing ancak bu şekilde başarıya ulaşabileceğini farkedecektir. Zafere ulaşmak adına nelerden vazgeçilebileceğine örnekler sunan film işleyiş açısından durağan bir özelliğe sahipti. Akıcılık konusunda çok başarılı bulmadığım bu yapım duyguları seyirciye aktarma konusunda ise gayet başarılıydı. Benedict Cumberbatch mimik ve hareketleriyle Alan Turing'in cinsel dünyasını çok iyi sembolize etmiş. Bu dahi ekibin zeki üyeleri arasında geçen akılcı diyolaglar ise hafızalarda derin izler bırakacak türden. Filmin son sahnesinde Turing ve eski nişanlısı Joan Clarke arasındaki diyalog ise sinema tarihine adını altın harflerle yazdıracak bir efsane diyebilirim. Filmde çok fazla teknik detayın yanı sıra duygu ve drama da oldukça yer verilmiş. Teknik konuların uzun olması ise bir noktadan sonra sıkıyor. Filmde eşcinselliğin olağansallaştırılma çabası ise benim açımdan kabul edilemez bir durumdu. Eşcinsellik vurgusu, aşırı teknik ayrıntı ve durağansallık filmin başlıca negatif unsurlarıydı. Diyaloglar, duygu aktarımı ve Benedict Cumberbatch in tek başına sergilediği performans filmin izlenebilirliğini yükselten önemli unsurlar.
    Drama ve tarih filmlerine ilginiz varsa sıkılmadan izleyeceğiniz bir yapım. Lakin macera aksiyon ve akıcı senaryo tutkunu bir izleyici profilindeyseniz bu filme hiç bulaşmayın derim. Şahsi olarak aldığı imdb oyunun biraz abartılı olduğu kanaatindeyim. Fakat kötü bir yapım olmuş da diyemem. Kitlesine hitap eden hoş bir yapım..
                                                                                                                                  Yazan: Ö. Fırtın


IMDB 10/8.2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder