23 Şubat 2015 Pazartesi

SİHİRLİ ORMAN - INTO THE WOODS (2015) | Bilenadamlar Eleştiri

sihirli-orman-into-woods-2015

     Dört masal, bir hikaye ve dev bir müzikal..


    Filmi sıkılmadan izlemek için iki unsura ihtiyacımız bulunmaktadır. Birincisi sağlam bir müzikal film kültürü ve ilgisi. İkincisi ise Grimm kardeşlerin masallarına karşı çocukluktan gelen bir aşinalık ve beğeni. Bu iki öğeyi bünyenizde barındırıyorsanız film tadından yenmeyecek bir hal alacaktır. Eğer sadece birisini barındırıyorsanız filmi izlediğinize pişman olmazsınız diyebilirim. Eğer bu iki özelliğede sahip değilseniz film sizin için sadece ızdırap olacaktır. Ben film için "izlediğime pişman olmadım" diyenlerdenim. Şimdi gelelim filmde neler var;

    
   Klasik dört ayrı masalımızın yolu bir ana hikayede kesişiyor. Kırmızı Başlıklı Kız, Kül Kedisi/Sinderella, Rapunzel ve Jack ile Fasulye Sırığı ana hikayemiz olan fırıncı ve karısının hayatlarına müdahil olarak karmaşık bir yapımın doğuşuna vesile oluyorlar. Geçmiş zamanlarda fırıncı ve karısına büyü yapıp çocuk sahibi olmalarını engelleyen cadımız şimdi karşımıza çıkıp yaptığı büyünün etkisini kaldırabileceğini söyler. Fakat bir şartı vardır yada daha doğrusu dört ayrı isteği; kırmızı pelerin, mısır püskül renginde saç, saf altından ayakkabı ve sütbeyaz inek. Fırıncı ve karısının bu istekleri kimlerden ve nasıl karşılayacaklarını masalları bilenleriniz hemen hatırlayacaktır. Filmde Kül Kedisi masalı diğer masallara göre daha yoğun işlenmiş diyebilirim. Masallarımız klasik gidişat ve sonlarından sapmıştı ki bu durum senaryoya heyecan katarak klişe sorunundan sıyrılmasına neden olmuş. Filmde bu kadar çok konu ve karakterin harmanlanması filmin aşırı uzamasına sebep olmuş. Fakat bu kadar uzun bir süreye rağmen masallar arasındaki iniş çıkışlı geçişler filmden kopmayı engelleyip süregelen bir izleyiş şevki meydana getirmiş. Filmin iki kısımdan oluştuğunu da söylemek mümkün. Esas konu olan cadı ile fırıncı ve karısının ana hikayesi mutlu sona kavuştuğunda filmin bittiğini düşünebiliyorsunuz lakin film ikinci kısım diyebileceğimiz devin intikam için dönüşüyle tekrar alevleniyor. Aslında alışılagelmişin dışında bir gelişme sergileyen bu film farklı bir deneyim yaşamamıza ve hoş bir duyguya sebep olduğunu söyleyebilirim. Gelelim filmdeki müzikal olguya. Film ağır bir müzikal içerisinde devam ediyor. Normal konuşma sahneleri yok denilebilecek kadar az. Eğer opera ve benzeri müzikalleri seviyorsanız büyük keyif alabilirsiniz. Şahsen operaya ilgi duymayan bir birey olarak ben bile keyif aldığımı söyleyebilirim.


    Film artıları ve eksileriyle düşünüldüğünde açık ara farkla iyi bir yapımdı diyebilirim. Farklı bir seyir keyfi tatmak isteyenler ve yeniliklere açık bireyler için film tavsiyem; izlemeniz yönünde olacaktır. Fırsat bulup izleyecek okurlarım için son sözüm iyi seyirler.                                                                                                                        
Yazan: Ö. Fırtın


IMDB 10/6.3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder