17 Şubat 2015 Salı

DRACULA: UNTOLD - DRAKULA: BAŞLANGIÇ (2014) | Bilenadamlar Eleştiri

dracula-untold-drakula-baslangic-2014

Filmin sanatsal eleştirisine başlamadan önce ülkemizde aldığı tepkiler hakkında bende bir şeyler söylemek istiyorum...

Öncelikle bariz bir Türk-Osmanlı düşmanlığı yapılmış. Bunu kimse inkar edemez. Ve tarihi kişiler ve onların yaşamış oldukları olaylar tamamen gerçek dışı bir şekilde işlenmiş. Bazı eleştirilerin “ne var bunda sonuçta fantastik bir film” yönünde olduğunu da gördüm lakin fantastik bir filmden çok bana tarih filmi tadını verdi. Evet film fantastik olabilir fakat kişiler ve olaylar birebir tarih sahnesinden alınmış ve büyük bir şekilde çarpıtılarak.

Filmde Fatih Sultan Mehmed’in 1444 yılında öldürülmesi inanılması güç bir hata ya da kasıtlı bir şekilde yapılmış düşmanlık da denilebilir. Kaldıki Sultan Mehmed 1481 yılında vefat etmiştir. Kazıklı Voyvoda (Dracula) ise Sultan Mehmed’ten önce 1476 yılında ölmüştür. Ve kesik başı Sultan Mehmed’e götürülmüştür. Tabii olarak filmde bu gerçek tarihten eser yok! Bir film izleyeni olarak ben bu tarz bir yapımdan eğer tarih tadı verilecekse ya olayların birebir aktarılmasını ya da kişiler ve olayların hayali olarak oluşturulmasını beklerdim. Fantastik bir filmde yaşanmış gerçek bir tarihi olayın hatalı bir şekilde işlenmesi abesle iştigal etmekten öteye gidememiş.

Gelelim filmin eleştirisine. Tarihi yönden eksikliklerini bir kenara bıraktığımızda film işleyiş ve ivme konusunda çok iyi. Seyircinin dikkatini devamlı sıcak tutmayı başarabilmiş. Görsel efektler çok verimli bir biçimde kullanılmış. Bir vampir ne kadar iyi olabilir! üzerine bir yapım olmuş denilebilir. Ailesi ve halkı için herşeyi göze alan bir kral ve bu eksende işleyen bir tema. Luke Evans (III. Vlad yani Dracula)  ve Sarah Gadon (Mirena) ikilisi üzerinden gidecek olan ve Bram Stoker’ın Dracula adlı eserinden uyarlanan bir devam filmi.

İlk seri olan Dracula Untold bizlere bir tarihi film tadı vermişken devam filmi günümüz zamanında nasıl bir senaryoyla karşımıza gelecek merakla bekliyorum. Kurgu işleyiş ve efektler çoğu vampir filmlerine göre iyi bir düzeyde olmuş.  Tarihi çarpıtmaları göz ardı edersek izlenebilir bir yapım olmuş diyebilirim.

IMDB 10/6.3
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder