10 Mart 2015 Salı

WHIPLASH (2015) | Bilenadamlar Eleştiri

http://bilenadamlar.blogspot.com/2015/03/whiplesh-2015-bilenadamlar-elestiri.html

  Shaffer Konservatuarı 1. sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Andrew (Miles Teller), büyük hedefleri olan hırslı bir gençtir. Küçük yaşlardan itibaren müziğe olan tutkusu, Andrew'u bateri enstrümanını çalmaya yöneltmiştir. Seçtiği yol doğrumu ve gerçekten bir yeteneği var mı?, Onu bu okuldaki eski caz duayeni ve en önemli orkestra şefi olan
Terrence Fletcher (J.K. Simmons) sayesinde anlayacaktır. Bir gün Andrew okuldaki bir orkestrada çalarken Fletcher'ın dikkatini çeker ve Fletcher ona dersine katılması için bir şans verir. Okulun aynı zamanda en sert hocası olan Fletcher'ın eğitim biçimi, herkesin kaldırabileceği bir eğitim değildir. Derslerindeki sert üslubu, öğrencilere psikolojik travma yaşatacak kadar etkilidir. Yinede bu kadar sert bir eğitime rağmen Fletcher'ın derslerine girmeye can atan bir sürü öğrenci vardır. Andrew okulda yeni olmasına rağmen bu şansı yakalamış nadir öğrencilerden biridir. Andrew'un Sosyal hayatı, hırsı ve hedefleri yüzünden pek iyi değildir. Zor zahmet bir kız arkadaş edinir fakat amacı doğrultusunda ilerlemek uğruna onu bırakacak kadar gözlerini kör edip yoluna devam etmeye çalışır. Fletcher'ın yoğun baskısına ve tüm zorlamalarına rağmen Andrew'un pes etmeye niyeti yoktur.

Filmin başından sonuna kadar her sahnesi izleyiciyi etkilemeyi başarıyor. İzlerken sonunun nasıl biteceğini merakla bekliyorsunuz. Senaristliğini ve yönetmenliğini, ilk yönetmenlik deneyimi olan 29 yaşındaki Damien Chazelle'nin üstlendiği film en son düzenlenen oscar ödül töreninde en iyi erkek yardımcı oyuncu ödülünü (J.K. Simmons) almayı başarıyor. Sinemada izlemeye değicek ve mutlaka arşivinizde olması gereken bir film. 
                                                                                                                             (Aytekin:dgrdrst)
IMDB: 10/8.6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder